Madordning

MADORDNING

Madmor


Mit navn er Camilla, jeg er uddannet ernæringsassistent og jeg laver mad til alle børnene i strandmarkens børnehave.

 

Jeg sørger for formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad til alle børnene

Maden bliver lavet fra bunden af gode råvarer. De fleste råvarer er økologiske dog ikke kød. Og hvis ikke det er økologisk er det danske råvare, hvor vi har strengere regler for blandt andet sprøjtning af afgrøder end i mange andre lande.


På menuplanen, vil man hver uge kunne finde 1 suppe dag, 1 fiske dag, 1 vegetar dag, 1 rugbrøds dag og 1 kød dag. Nogle gange er suppe dagen blevet skiftet ud med grød.

Jeg bruger rigtig mange grøntsager og bønner/linser i min mad. Så hvis der er nogle børn der måske ikke spiser så mange grøntsager når de kan se dem, skal de nok få en masse uden at vide det.


 

Formiddagsmaden står stort set altid på boller m/ plantebaseret smør og frugt

 

Jeg prøver at lave en varieret menuplan hver uge og laver mad som jeg ved børnene kender, men også mad som de ikke kender og er nød til at være lidt madmodige.

Derudover krydre jeg maden, så den smager af noget uden at blive for stærk. Men hvis jeg laver en chili con carne, må man gerne kunne smage der er lidt chili i uden at det selvfølgelig brænder i munden.
Frokostkulhydraterne, som ris og pasta, er altid fuldkorn foruden kartofler, som jo ikke er fuldkorn, men alligevel rige på vitaminer og mineraler og kostfibre.









 

 

Jeg går meget ind for at stoppe madspild, derfor vil I opleve at der om eftermiddagen vil stå boller m/smør hele ugen. Men Der kan også blive serveret alverdens forskellige snegle og snurre med forskelligt fyld.
Der bliver også serveret forskellige humus og spread. Der bliver altid serveret grøntsager eller i ny og næ frugt til eftermiddagsmaden.


Når maden er ”børnevenlig” at lave (det vil sige ingen varme ting), elsker jeg at have nogle af børnehave børne med i køkkenet. Det giver en god snak om hygiejne, maden og ikke mindst smager vi på alle de ting vi bruger til retten.
Derudover er min dør altid åben så børnene kan se hvad jeg laver og vi kan få en masse hyggelige snakke.
Og når man kommer ud og ser mit køkken eller måske har en lidt skidt dag, falder der for det meste også en lille snack af (altså enten nogle grøntsager man kan smage eller man kan være med til at smage på maden jeg er ved at lave).

 

Jeg sætter en ære i at lave mad til jeres børn og det der motivere mig allermest er når de kommer med alle deres søde ord og bemærkninger omkring maden.
Og selvfølgelig også når de kommer og siger at de ikke kunne lide det. Men det er også okay ikke at kunne lide det hele, så længe man har smagt på det

 

Økologi

  • Vi har bronzemærket i økologi, men vi kører med en økologiprocent på ca 70-80% (det svarer til sølvmærket i økologi).
    Jeg prioriterer økologiske og/eller danske råvarer så det giver mening i forhold til økologi/bæredygtighed og budget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madordning og kostpolitik

  • Madordningen i Strandmarken startede den 1. Oktober 2014.
  • Formål med madordningen i Strandmarken: Børnene får sunde og nærende måltider, og den rigtigt sammensatte næring. Børnene skal være mætte og der skal være fuld benzin på motoren, så de kan være kørende i den tid, de er i børnehaven/vuggestuen.
  • Endvidere vil børnene introduceres til forskellige madoplevelser. Børn spiser igennem deres sanser, æstetik: syn, duft, smag er også en del af madoplevelser. Børnene vil også blive udfordret i deres madvaner, og der vil være mad, de skal vænne sig til.
  • Det velkendte og det knap så velkendte vil følges ad. Det drejer sig om madmod, børnene skal lære at smage på maden, også det de ikke kender. Det er i orden ikke at kunne lide det, men man skal smage på maden. Det er personalets opgave at støtte barnet i spisesituationen.
  • Madordningen i Strandmarken følger Fødevarestyrelsens anbefalinger.
  • Vi tilbyder børnene mælk til morgenmaden, og vand til frokost. Vuggestuebørnene får også mælk til formiddagsmaden.
  • Strandmarkens kostpolitik er udarbejdet i samarbejde med vores bestyrelsesformand

 

Budget

  • Hvidovre kommune har meldt et madbudget for Strandmarken, der svarer ca. til 9-10 kr. pr barn pr. dag for måltiderne i børnehaven og vuggestuen.


Det gode måltid

  • Down to basic drejer det sig om god og sund mad, at børnene bliver mætte, og så drejer det sig om madmod og -dannelse
  • Det handler om at deltage i fællesskabet og at være med til at skabe rammerne for et hyggeligt måltid – det skal være en god oplevelse at spise mad i Strandmarken, tilsat et ordentligt skud kærlig og kulinarisk karma. Endvidere drejer det gode måltid sig også om at: Besøge Stine i Køkkenet - Børnene skal være med til at dække bord - Dele mad rundt - Selv øse op på sin egen tallerken - I den forbindelse udvikle finmotorikken når man spiser med kniv og gaffel eller ske – og ikke mindst, lugte til, snakke om og se på maden.

 

Personalets rolle

  • Personalet deltager i måltidet sammen med børnene, via det der kaldes det pædagogiske måltid, hvor personalet får en symbolsk portion, som de spiser sammen med børnene, og deres opgave er, at implementere madordningen i praksis, at opmuntre og støtte børnene i at smage på maden. Personalet er forgangsmænd og kvinder, og de skal være med til at skabe nysgerrighed og en positiv ånd hos børnene.
  • Der er en god og tæt dialog mellem personale, køkken og ledelse for at udvikle en sund, nærende og bæredygtig madordning til gavn og glæde for børnene (og forældre).

 

Økologi

  • Vi støtter tanken om økologi, men det er også en realitet at jo mere økologi, jo større belastning på budgettet. Vi står for grøn og sund fornuft. Vi har en økologiprocent på lidt over 50, og Stine prioriterer økologiske og/eller danske varer så det giver mening i forhold til økologi/bæredygtighed og budget.

 

Særlig hensyn

  • Hvis der er mad som barnet ikke kan tåle eller ikke må få, så kom til Stuen/køkkenet, og så finder vi en løsning sammen. Ved fødevareallergier vil vi dog kræve en lægeattest.

 

Fødselsdage

  • Fødselsdage på junglen ”vuggestuen” 
  • Afholdes i institutionen

 

  • Fødselsdage på Panda ”Flexstuen” 
  • Afholdes i institutionen

 

  • Fødselsdage på steppen ”stor stuen”
  • Afholdes i institutionen eller på besøg hos barnet. (hele stuen)

 

  • Det er også ok at invitere, alle drenge eller alle piger. Så længe fødselsdagen foregår udenfor børnehave regi. Invitationer må gerne deles ud i børnehaven så længe det er til alle piger/drenge.

 

Sukker: less is enough

  • Der er ingen sukker til morgenmaden. Dette gælder både vuggestue – og børnehave børn
  • Vuggestuen kører nul sukker, husk dette til fødselsdage.
  • Børnehaven har ikke sukkerforbud til fødselsdage, men et minimalt indtag. Der ud over køre vi minimal sukker i børnehave. (altså ingen ferie is osv.)
  • Er der evt. ønsker om, at dit barn absolut ingen sukker må få, efterkommes dette ønske selvfølgelig.

 

Madplan 

  • Madplan for ugen, lægges op på Aula hver mandag.